Skip to main content

Χρήσιμες πληροφορίες

Πρώτη επίσκεψη

Με πολλή χαρά καλωσορίζουμε νέους ασθενείς στη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης τους στο ιατρείο μας . Το αρχικό ραντεβού αποτελείται από μια ενδελεχή εξέταση και συζήτηση των πιθανών θεραπευτικών επιλογών. Μπορεί κατα τη διάρκεια αυτού το ραντεβού να λάβουμε επιπλέον διαγνωστικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της κατάλληλης θεραπείας . Τα στοιχεία αυτα περιλαμβάνουν φωτογραφίες , ακτινογραφίες και αποτυπωματα των δοντιών. Με τη λήψη αυτών των στοιχείων, είμαστε σε καλύτερη θέση να αποφασίσουμε τις πιθανές επιλογές θεραπείας και τα χρονικά πλαίσια αυτής. Θέλουμε οι ασθενείς μας να φύγουν από το ιατρείο με ενα σαφή και κατανοητό σχέδιο θεραπείας. Γιαυτο το λόγο η πρωτη επισκεψη στο ιατρείο μας θα διαρκεσει 20-40 λεπτά.

Πρώτη Μέρα

Πρώτη Μέρα με τα σιδεράκια

Μπορείτε να φάτε αμέσως αφότου τα σιδεράκια τοποθέτηθουν στο στόμα σας! Ωστόσο, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με τρόφιμα που είναι μαλακά και εύκολο να τα μασήσετε. Αρχικά, θα αισθανθείτε ήπια ενόχληση με τα σιδεράκια σας. Αυτό οφείλεται στην κίνηση των δοντιών και αναμένεται από καιρό σε καιρό κατα τη διάρκεια της θεραπείας. Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό όπως η ασπιρίνη. Ο αρχικός πόνος είναι φυσιολογικός. Όσο θα εξοικειώνεστε με τα σιδεράκια σας, η ενόχληση θα υποχωρεί. Μπορείτε να το βρείτε χρήσιμο να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό κομμάτι κερί για κάθε ερεθισμό βραχίονα.

Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας σας, για παράδειγμα:

  • Τσίχλες
  • Ξηροί καρποί
  • Πατατάκια
  • Popcorn
Η συμμετοχή σε ορισμένα αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο, η πάλη , το καράτε ,το μπάσκετ κλπ. απαιτεί ορισμένες προφυλάξεις . Σας προτρέπουμε να προμηθευτήτε ειδικό αθλητικό νάρθηκα (mouthguard). Εάν οι συσκευές παθουν καποια βλάβη που οφείλεται σε οποιοδήποτε ατύχημα , παρακαλούμε καλέστε το ιατρείο μας για οδηγίες.

Στοματική υγιεινή

Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικης θεραπειας. Κομμάτια τροφής και πλάκας συσσωρεύονται πάνω στα δόντια πολύ ευκολότερα όταν υπάρχουν ορθοδοντικοί μηχανισμοί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική τερηδόνα και ουλίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Μόνο έτσι θα διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή και τα σιδεράκια σας καθαρά!

Τα μέτρα που συνιστούμε προκειμένου να εμποδίσουμε αυτά τα προβλήματα, είναι:

  • κατάλληλο βούρτσισμα

  • χρήση μεσοδοντίων βουρτσών
  • χρήση οδοντικού νήματος
  • χρήση στοματικού διαλύματος
  • φθορίωση

Στοματικό Διάλυμα

Τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ορθοδοντική για να ελεγχθεί μικρή φλεγμονή των ούλων και ερεθισμοί από τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Η δράση του οξυγόνου σε κάποια από αυτά προωθεί την φυσική επούλωση.
Συστήνουμε χρήση στοματικών διαλυμάτων μια (1) φορά την εβδομάδα, εκτός αν υπάρχει άλλη οδηγία.

Φθορίωση

Φθορίωση καλό είναι να προηγείται της έναρξης της ορθοδοντικης θεραπειας. Γίνεται από οδοντίατρο ή παιδοδοντίατρο κι έχει διπλή δράση: δρα σαν αντιμικροβιακός παράγοντας και ενισχύει την αδαμαντίνη.

Βούρτσισμα

Το βούρτσισμα των δοντιών με σιδεράκια

Το σωστό βούρτσισμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια θα κρατήσουν τα δόντια και τα ούλα σας υγιή. Τα σιδεράκια είναι οι ακίνητες συσκευές που μας δίνουν τη δυνατότητα να μετακινήσουμε τα δόντια μας. Δυστυχώς όμως αποτελούν μια ''παγίδα έλξης'' τροφών. Όταν οι τροφές μας δεν αφαιρεθούν απο τα σιδεράκια τότε δημιουργείται πλάκα και τερηδόνα. Έμφαση θα πρέπει να δωθεί στη συχνότητα καθαρισμού των δοντιών, στην ποιότητα του καθαρισμού καθώς και στη χρήση μεσοδοντίων μέσων καθαρισμού. Γι'αυτό το λόγο βουρτσίζουμε μία φορά το πρωί, μία φορά μετά από κάθε γεύμα και μία φορά πριν κοιμηθούμε. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια μας μετά από κάποιο γεύμα, τα ξεπλένουμε καλά με νερό. Βουρτσίζουμε για περίπου 3 λεπτά κάνοντας κυκλικές κινήσεις πάνω και κάτω απο τα σιδεράκια μας. Επίσης το βράδυ,καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα μέσο μεσοδοντίου καθαρισμού.

Οδοντικό νήμα

Ποιά είναι η χρήση του οδοντικού νήματος κατα τη διάρκεια της θεραπείας; Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται για να απομακρύνουμε παγιδευμένα κομμάτια τροφής και οδοντική πλάκα ανάμεσα στα δόντια και κάτω από τα ούλα. Η χρήση του νήματος είναι πιο δύσκολη όταν φοράμε ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Είναι όμως πολύ σημαντική και θα πρέπει να γίνεται καθημερινά. Περάστε το νήμα μεταξύ των αγκυλίων και κάτω από το τόξο και γλιστρήστε το νήμα πάνω-κάτω στην πλάγια επιφάνεια κάθε δοντιού. Δεν πιέζουμε προς τα ούλα αλλά πλάγια προς το δόντι καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και υφίζησης των ούλων. Αν τα ούλα σας δεν είναι υγιή θα ματώσουν τις πρώτες φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νήμα. Όταν πλέον δεν ματώνουν, ξέρετε ότι έχετε σωστή στοματική υγιεινή.

Καθαρισμός των κινητών Ορθοδοντικών Μηχανισμών

Οι κινητοί ορθοδοντικοί μηχανισμοί τείνουν να μαζεύουν κομμάτια τροφής και πλάκας όπως και τα δόντια. Ο κινητός μηχανισμός (μασελάκι) θα πρέπει να βουρτσίζεται κάθε φορά που βουρτσίζουμε τα δόντια μας . Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την συσσώρευση πλάκας και τις επακόλουθες στοματικές φλεγμονές, ενώ το μασελάκι θα έχει και καλύτερη γεύση. Ένα βρώμικο «μασελάκι» μας αποτρέπει από το να το χρησιμοποιήσουμε λόγω κακής μυρωδιάς και γεύσης . Ο καθαρισμός λοιπόν γίνεται με την οδοντόβουρτσα και την οδοντόκρεμα μας.

Θυμηθείτε!

Η τέλεια στοματική υγιεινή είναι η προϋπόθεση που αν δεν υπάρχει απειλεί την υγεία των δοντιών και των ούλων, διακόπτει την ορθοδοντική θεραπεία κι επιμηκύνει τον χρόνο θεραπείας.